top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

Šta poneti u studentski dom? Spisak stvari koje treba da spakuješ

Updated: Sep 22, 2019

"Everything you own must be able to fit inside one suitcase; then your mind might be free."


Sjajni pozdrav dragi prijatelju, ukoliko u pozadini čujem šuškanje torba, traženje posteljine duboko zakopane u ormaru i nervozan smeh izazvan mišlju „Ne znam jel sam sve poneo/la“, onda ću ti ovim tekstom priskočiti u pomoć i oterati tu dozu stresa što se javlja prilikom pakovanja, raspakivanja, traženja, vađenja i ostalih zbivanja oko prirema za useljenje u dom.


Ukoliko si brucoš, ovaj tekst ti može biti od pomoći prilikom polaska u novi grad i eventualnog smeštaja. Pružiću ti spisak stvari koje su neophodne i onih koje se često zaborave, kako bi ih rado imao/la na umu prilikom pakiranja!

Rado se prisećam kada sam ja čitala tekstove tražeći stvari koje trebam poneti, ali sada kada sam i prošla kroz to iskustvo mogu ti više približiti i olakšati ovaj proces.

PODELI STVARI U GRUPE

Najlakši način da se zagrize veliki zadatak jeste da se podeli na manje. Pa tako možeš odvojiti stvari koje treba da poneseš u segmente, male grupe i pakiraš prema njima. Prilikom pakovanja fokusirala sam se na određene prostorije koje treba popuniti stvarima (šta ide u kupatilo, šta ide u kuhinju u domu itd), međutim pojedine stvari bih zaboravila poneti, služeći se ovom metodom. Ne znam da li si čuo/la za Mari Kondo, poznatu japansku konsultantkinju organizovanja i autorku knjiga, koja je razvila Konmari metod – set saveta koji govori o tome kako na efikasan način da uredimo naš dom. Jedan od tih saveta jeste da sređujemo prema kategorijama – ne obraćamo pažnju na jednu prostoriju u kući koju trebamo čistiti, nego na stvari u njima. Dakle ako sređujemo knjige, onda to činimo sa svim knjigama u kući, ne samo s onima u dnevnoj sobi. Ako se fokusiramo na odeću onda slažemo svu odeću u kući itd. Tako možeš iskoristiti ovaj savet i podeliti stvari koje nosiš u segmente. Ostaviću ti ovde spisak segmenata na kojima bi mogao/la da obratiš pažnju kao i sve stvari koje pripadaju određenom segmentu a koje bi mogle da ti zatrebaju:


OBUĆA - patike, sandale, sobne papuče, patike za vežbanje, papuče za kupatilo (ukoliko ne voliš da ideš bos/a po pločicama kao ja)


ODEĆA – prilikom pakovanja odeće za svakodnevno nošenje uvek bih slagala pojedine kombinacije koje mogu da nosim za tu nedelju (jer bih se vikednom uglavnom vraćala kući pa ne bih morala da nosim mnogo odeće sa sobom), tako štedeći na prostoru. (majice, pantalone, duks, jakna, donji veš, čarape, bademantil...)

ŠKOLSKI PRIBOR – sveske, pernica, bojice, planeri, digitron, lenjiri, makaze, selotep, spajalice, markeri, fascikle...


ŠKOLSKA TORBA – dakle sve što držiš u torbi s kojom svakodnevno barataš – maramice, voda, novčanik, vlažne maramice, notes, pernica, sveske, slušalice, naočare, knjiga, labelo...


NEGA I KOZMETIKA – sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu i balzam, dnevna krema, roll-on, krema za ruke, aceton, kapi za nos, štapići za uši, blaznice i vata, flasteri, maramice, vlažne maramice, toalet papir, brijač, pasta za zube, kutujice plastične za četkice za zube, ogledalo...


ELEKTRONIKA – kabl za intenet, fen za kosu, produžni kabl, fleš, punjači, pegla, slušalice, lap top, grejalica...


AKSESOARI – turpija, grickalica, neseser sa šminkom, parfem, češalj, nakit, gumice za kosu, šnale...


SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE – rukavice, sunđeri, kese, kese za smeće, kanta za smeće, metla i lopata, sredstvo za dezinfekciju, sredstvo za staklene površine, deterdžent za suđe, krpe za suđe, krpe za prašinu, mirišljave kuglice za toalet, džoger, korpa za veš, ofingeri, stare novine za vlažnu obuću (ja bih na njih stavila mokre patike/čizme kako ne bih prljala pod)


ŽIVOTNE POTREBŠTINE – peškiri (za ruke, kupanje, obraz), otirač za kupatilo, zavesa za kupatilo, posteljina, jastuk, zavese, tepih, kišobran, salvete, činije, tanjiri, čaše, šolje, pribor za jelo, čačkalice, plastične kutije za hranu, kese za odlaganje stvari, kuvalo, vešalica...


Kese, peškiri, pribor za jelo, činije, produžni kabl - stvari koje se lako smetnu s uma!

Naravno, ne moraš poneti sve odjednom sa sobom, a većinu možeš i kupiti i kada stigneš, skrećem ti pažnju na stvari koje bi ti mogle zatrebati.


NAPIŠI SPISAK

Preuzmi odzdo ono što ti nije palo na pameti i prebaci na jedan spisak. Tako ćeš moći urednije da pređeš kroz pakovanje stvari i možeš štiklirati sve ono što si poneo, a spisak ostaviti i za narednu godinu. Ja sam svoj ispisala u Excelu i sada ga imam i za ostale godine kada dođe vreme za pakovanje, tako da ne moram svaki put da razbijam glavu o tome šta treba poneti.


NA KRAJU TREBA SVE DA VRATIŠ

Zapamti, sobe u domovima su male. Nemoj se opterećivati sa previše stvari i naravno da će se one gomilati tokom vremena, ali imaj na umu da sve njih na kraju moraš vratiti ponovo kući. Ja sam morala postepeno, svakog vikenda kako se bližio kraj da nosim sa sobom dodatnu torbu gde bih popakovala malo po malo one stvari koje mi nisu bile toliko neophodne (najviše udžbenici i sveske), jer ne bih mogla sve odneti odjednom. Umereno sa stvarima i kao što vidiš iz mog primera, možeš i ti polagano, malo po malo nositi nepotrebno, kako ne bih došao/la u situaciju da ne možeš sve spakovati i strpati u kola.

"Packing for a trip can be exciting, but unpacking is always depressing." 

VREDNE SMERNICE

Ono što mi je najviše služilo podeliću ovde s tobom:

- uvek imaj kese pri ruci, trebaće ti za bilo šta neočekivano

- imaj jednu platnu torbu kada budeš išao/la u u kupovinu

- ponesi samo onu odeću koju zaista i nosiš

- seti se da poneseš produžni kabl

- uvek imaj spremnu i čistu posteljinu i za narednu nedelju kako bi imao/la dovoljno vremena da opereš trenutnu

- ako ne želiš da gaziš hladne pločice, kupi otirač za kupatilo kao i kukice za peškiriće

- imaj kantu za smeće sa poklopcem


Evo gac, nadam se da si imao/la dosta koristi od mog spiska stvari koje nosim u dom i iskustva.

Želim ti mnogo uspeha pri useljenju i smeštaju u tvoju novu sobu!

S odsjajem, Katarina

4,140 views2 comments
bottom of page