top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

STUDENTSKI RAZGOVORI – motivacija za rok, navike, saveti za uspeh...

The difference between school and life? In school, you're taught a lesson and then given a test. In life, you're given a test that teaches you a lesson.”



Sjajni pozdrav dragi prijatelju. Sela sam sa dnevnikjednestudentkinje kako bih izvukla sliku studiranja od osobe koja je sada na završnoj godini i šta se sve korisno može naučiti od nje. Kroz život najčešće možemo učiti jedino ako sagledavamo stvari unazad, zato sam prošla sa njom kroz njena iskustva i lekcije kroz koje će ti pružiti pojedine obrise doživljaja koje je prikupila idući stazom učenja.


Profil dnevnikjednestudentkinje nastao je iz želje da pomogne brucošima koji načinjavaju svoj prvi korak u svetu studiranja, ali i svima koji su aktivni i redovni igrači u ovoj životnoj predstavi nazvanoj studiranje.


Kroz ovaj intervju naićićeš na korisne savete o tome kako se pripremiti za ispitni rok, kako se nositi sa stresom koji je sastavni deo u celoj fakultetskoj slagalici i zašto i kada preuzeti odgovornost kao i mnogobrojne druge uvide koji isplivavaju.

Uživaj u čitanju i nadam se da ćeš pokupiti ono najkorisnije za sebe!


1) Kao student 4 godine, prošetala si kroz dosta ispitnih rokova, reci mi koja su 3 najvažnija koraka po tebi koji student treba poduzeti u ispitnom roku?

Da bi student za vreme ispitnog roka bio miran i sa minimalno stresa, neophodno je da krene na vreme da uči. Kada kreneš na vreme da učiš stižeš da naučiš i obnoviš sve i onda stres nestaje. Ako student nije krenuo na vreme, onda je bitno da se fokusira na određene lekcije i da pokuša njih da nauči. Poslednji korak koji bih navela jeste: OBAVEZNO IZAĐITE NA ISPIT KOLIKO GOD STE NAUČILI! Bukvalno se nikada ne zna.

Koliko motivacija ima udela a koliko disciplina u realizaciji nasih ciljeva?

Motivacija uvek ima udela. Cilj svakog studenta jeste diploma, zato je neophodno da položiš ispit, ali da bi nešto odradio do kraja, neophodno je da budeš disciplinovan, jer jedino tako možeš da stigneš tamo gde si krenuo. Motivacija je bitna ali je disciplina ključna.


2) Pred nama, studentima se nalaze na stotine stranica koje trebaju biti pređene, sta nam je prvo za činiti?

Neka prostor u kojem učiš bude čist! Za mene je čist prostor – čist um. Zatim napravi plan učenja (realan plan učenja) i kreni u akciju i realizaciju tog plana. Plan se ne kreira uzalud, važno je pridržavati ga se. Ako za sebe postaviš da ćeš preći danas 20 stranica onda se drži toga plana!



3) Opiši nam kako izgleda tvoj proces učenja u tim danima.

Nadovezujući se na prethodno pitanje, prvo pospremim prostor u kojem nameravam da provedem vreme učeći. Zatim kreiram svoj plan učenja i njega se pridržavam. Uvek kada učim pravim KOSTUR lekcije. Šta to podrazumeva? Iz svake lekcije u svesci napišem ono najbitnije, ono što je ključno. Na taj način sam sigurna da ću se prisetiti suštine na ispitu, a kada imate bazu nju je veoma lako nadograditi.


4) Koliko pronalaziš da je važno izdvojiti vreme, tren za negu o sebi dok prolazimo kroz taj period konstantnog bubanja?

Važno mi je da brinem o sebi u svakom trenutku. To znači da mi je bitno da u svakom trenu budem uredna i čista. Koliko god ti se činilo da nemaš sada vremena za nege male rituale nege, to je laž! Uvek imaš 15 min da se istuširaš, lakiraš nokte, šta god da ide uz tebe. Štaviše, to je odličan način da se opustiš i odmoriš od učenja!


5)Kada govorimo o psihičkoj pripremi, da li smatraš da treba i na nju da bacimo našu pažnju?

Psihička priprema mi nije krucijalna. Kada bih čekala trenutak u kom sam psihički spremna za učenje, onda bih učila jednom godišnje. Znači, sednem i učim – nema neke filozofije! Pred ispit mi je važno da ubedim sebe da će sve proći u najboljem redu. Sebi onda govorim: “Sve će biti dobro, sve će biti dobro.” To je jedina psihička priprema kojoj se posvećujem.



6) Da li ti se zadesila situacija da si pala ispit za koji si se dugo spremala? Kako izaći kao pobednik iz te situacije?

Dešavalo mi se da sam pala ispit koji sam dugo spremala u smislu da određena pitanja nisam prešla ili sam ih kao naučila. To je i bio razlog padanju. U tom slučaju potrebno je preuzeti odgovornost jer jedino tada se otvara put za kretanjem ka napred. Preuzmi odgovornost, kreni na vreme sa učenjem i dominacija nije neizbežna sledećeg puta! Bez brige svaki ispit se može položiti!


7) A šta je sa strahom, nervozom, tremom, šta radiš kada ti se prišunja ta družina?

Kako bi prebrodio/la strah, tremu, nervozu važno je raditi na sebi i upoznati sebe. Tako ćeš znati i kako da smiriš sebe i ubediš sebe da će sve dobro proći. Ne dozvoli umu prostora da razmišlja o negativnim stvarima. Čim misli počinju da lutaju okreni ih u pozitivne.


8) Kada na vrata bane momenat lenjosti, šta činiš?

Ukoliko mi se ne uči, dozvoljavam sebi da taj osećaj odradi svoje i pustim da prođe onoliko vremena koliko mi je neophodno. Ali to vreme koristim na produktivan način – izlazak sa društvom, u šetnju, boravim u prirodi, slušam muziku…. Tada nadolazi i osećaj motivacije i spremnosti da zagrejem stolicu!



9) Zamisli sada da brucoš čita ovaj tekst i pred njim je prvi susret sa ispitnim rokom, šta mu preporučuješ?

Uči na vreme! Nema mesta za strah jer ne postoji ni razlog tome. I ako padneš ispit, veruj mi, nije smak sveta. Obavezno izađi na ispit bez obzira na to koliko si ga spremao/la. Možda je to tvoj srećni dan! :)


10) Sada kada si na tren od diplomiranja, želim da uputiš par reči ohrabrenja i motivacije za one koji i dalje koračaju ka toj krajnjoj destinaciji...

Najbolje do svega što sam shvatila jeste da je sve u tvojim rukama. Ti odlučuješ! Ako si odlučio/la da ćeš dati taj ispit onda i hoćeš. Ako si odlučio da ćeš svoje vreme trošiti na nešto drugo i da ne mariš mnogo za ispit nemoj se žaliti za posledice takvog ponašanja. Sve je do tebe. Možeš, ako hoćeš!


11) Najkorisniji savet koji te je vodio kroz godine studiranja...

Nemoj sumnjati u sebe. Ako se naporno spremaš, položićeš, zato ne sumnjaj.


12) Moto/Citat koji te vodi...

Ako možeš da sanjaš, možeš i da ostvariš!


13) Preporuka za knjigu/video vezan za motivaciju?

Knjiga “Uspeh, što da ne?” Džeka Kenfilda i TED razgovori!



Hvala dnevnikjednestudentkinje na izdvojenom vremenu i želji za delenjem iskustva. Ukoliko želiš možeš posetiti njen Instagram profil.

Do sledećeg susreta želim ti mnogo uspeha dok koračaš studentskom stazom!


S odsjajem, Katarina

73 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page