top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

ZAHVALNOST – TVOJ ČUDESNI PRIJATELJ| Kako je primeniti?

Esencija lepe umetnosti, velike umetnosti, jeste zahvalnost – Friedrih Niče


Sjajni pozdrav dragi prijatelju, veoma sam zahvalna što imam prilike da ti rečima i dobronamernošću približim kako se zahvalnost može proširiti u sve kutkove života, zagrejati tvoje srce i razbuktati tvoj pogled na život već na početku tvoga dana.

Započeći rad na sebi, prvi korak koji sam načinila jeste primena zahvalnosti. Sa njom sam se počela družiti na svojem početku i danas ni ne prođe dan a da ne posedimo zajedno. Zašto je ona značajna za tebe? I zašto biti zahvalan?


ČUDESNI SLIKAR OSMEHA

Zaspati sa zahvalnim srcem učiniće da se probudiš sa nasmejanim licem. I u onim trenucima kada osećaš sav teret sveta na tvojim leđima, ona će ti nacrtati osmeh. Zahvalno srce čini da i druga srca potraže razloge za zahvalnost, a njih ne moraš da tražiš, zahvalnost upravo čini to da uvidiš sva bogatstva koja već imaš pred sobom! Ne trebaš nigde ići da bi bio zahvalan, ne moraš išta raditi veliko i ne trebaš misliti da je ona tamo negde. Ne, tu je odmah pokraj tebe, a na tebi je da ideš s njom ruku pod ruku. Kada to budeš učinio/la, veruj mi staza je dugačka i na svakom narednom koraku naićićeš na još više razloga za uvideti koliko si blagoslovljen/a, toliko da nećeš moći ni na prste prebrojati povode zahvalnosti.

Kako budeš praktikovao/la zahvalnost uvidećeš da ti ona otvara oči. Stvari koje si uzimao zdravo za gotovo (zagrljaj, pozdrav, čista i mirisna posteljina, sunčano vreme, omiljena pesma na radiju, čaša hladne vode..) sada će ti svaki put zagrejati srce jer ih bojiš zahvalnošću.


(Evo kako i sa naučnog gledišta zahvalnost čini čuda: https://positivepsychology.com/benefits-of-gratitude/ i tekst na srpskom: http://edukacija.rs/motivacija/10-zdravstvenih-benefita-zahvalnosti)


Svoje teške situacije možeš olakšati dozom zahvalnosti. Razmisli u bilo kojoj situaciji, uvek, ali uvek naćiće se razlog za zahvalnost budeš li dozvolio/la sebi to i da uvidiš. Ne kažem da trebaš ignorisati svoje probleme, već kada ti zakucaju na vrata dočekaj ih, prihvati, ispolji osećanja ali nemoj ostajati na čajanci s njima jer tu nećeš naći rešenje. Onda se opredeli za zahvalnost. Navedi sebi jedan razlog i ubrzo će se on pretoriti u još jedan i još jedan i ti ćeš se s osećanja bespomoći okrenuti ka rešenju.

Promeniće i tvoj pogled na ljude. Ona će te golicati iznutra i nije onda moguće da prolaziš ulicom a da se ne osmehneš neznancu, pružiš mu kroz misli, reči ili nameru dobrotu.

Zahvalnost će te menjati iznutra, a ono što se menja iznutra ima efekat i na promenu spoljašnjosti!

Bićeš zahvalan s onim što imaš i kada nemaš ono što želiš. Jer ako si nezahvalan za ono što imaš pred sobom uvek ćeš biti gladan za još nečim. Kroz zahvalnost češ se naučiti da budeš sada zahvalan a to je najveći uspeh, dok je uspeh bez zahvalnosti na neki način i neuspeh!


JEDNOSTAVNA PRIMENA ZAHVALNOSTI

Naravno da ukoliko želiš da vidiš napredak u svom pogledu na život, svakodnevnici i da ležeš sa zahvalnim srcem, a budiš se s osmehom moraš i primenjivati zahvalnost.

Pokazaću ti kako ja to činim i dati par korisnih saveta. Sve je ostalo do tebe!


1. SVESKA ZAHVALNOSTI

Ovo je moj naomiljeniji način za uvrstiti zahvalnost u svaki dan. Šta je sveska zahvalnosti? Svako jutro, odmah kada ustanem zapišem u svoju svesčicu 3 stvari na kojima sam zahvalna. To može biti, primera radi: Zahvalna sam na: prekrasnom letnjem suncu i toplom vremenu, zdravoj porodici pokraj sebe i na slobodnom vremenu. Zatim slede 3 stvari koje bi ulepšale dan, kroz pitanje: Šta bi ulepšalo dan? Gledanje filma sa prijateljima u bioskopu, maženje i igra sa kucom, sladoled sa porodicom. Zatim, kada prođe dan, pred spavanje napišem 3 stvari koje su ulepšale taj dan. 3 stvari koje su ulepšale dan? Bol u obrazima od smeha sa prijateljima, divan kompliment koji sam dobila, uživanje u provedenom danu.

Ne treba ti nikakva fensi svesčica, niti olovka kako bi započeo/la ovu vežbu. Udalji se od izgovora i učini sebe zahvalnom osobom!

Pitanja su: Zahvalan/na sam na, Šta bi ulepšalo dan i Šta je ulepšalo dan?


2. 10 PRE NEGO ŠTO OTVORIŠ OČI

Ukoliko te mrzi da pišeš, ovo je vežbica za tebe. Ja sam je isto jedno vreme praktikovala a ona glasi: Nabroj 10 razloga za zahvalnost pre nego što i otvoriš oči. Nabroj ih na prste. Ne moraš da ustaneš iz kreveta, ne moraš da ugrabiš papir i olovku. Ne moraš ni da progovoriš čak. Reci u sebi šta je ono što te pokreće da ustaneš danas. Ukoliko ti je teško na početku nabroj 5, kasnije će prirodno doći više. Pročitaj tekst do kraja, tamo ću ti navesti razloge za zahvalnost ukoliko misliš da nemaš nijedan!


3. ŠETNJA ZAHVALNOSTI

Vraćaš se kući odnekud? Ideš do prodavnice i nazad? Evo ti odlične prilike da se poigraš sa zahvalnošću. Dok šetaš možeš nabrajati stvari na kojima si zahvalan/a. Možeš početi od onoga što vidiš (sunčano vreme, zvuci ptičica, mogućnost da hodaš i čuješ i vidiš...) kada budeš išao/la do prodavnice recimo, a kada se budeš vraćao/la nabrajaj stvari na kojima si zahvalan a još uvek ne vidiš ili nemaš u svome životu (zahvalan/a sam za fakultetsku diplomu koju sam dobio/la, za razgovor za posao koji je odlično protekao, za provod na moru sa prijateljima... ti znaš šta želiš) U tome se krije i lepota zahvalnosti – ukoliko nisi zahvalan s ovim što imaš, nećeš biti zahvalan ni onda kada budeš imao sve što želiš. Veruj mi, naći ćeš uvek neki razlog, nećeš biti sit. A kroz zahvalnost učićeš da budeš zahavalan/a za sada, cenićeš svaku stvar koja ti dođe!

Onaj ko nije zadovoljan onim što ima, ne bi bio zadovoljan ni onim što bi želeo da ima.



4. HVALA, MOLIM JOŠ

Nemoj biti skroman/a, kada se zahvaljuješ, kada praktikuješ zahvalnost, kada imaš zdrave namere, kada želiš mir, dobrotu ljudima i svetu onda traži još. Kada ti se desi neka prelepa situacija, recimo nađeš na 200 dinara na ulici – reci HVALA, JOŠ MOLIM. Ili provedeš prekrasno vreme sa bližnjima reci –HVALA, JOŠ MOLIM. Ili si ostvari uspeh na takičenju, u sportu, šta god čime se baviš reci – HVALA, JOŠ MOLIM. Nije loše tražiti. Ko traži taj i dobija. Izobilja ima oko tebe, i ne moraš da misliš da treba da se mučiš da bi bio zaslužan/a da bi nešto dobio. Samo traži! Prelepa je stvar tražiti za više, kako bi pružao više!



5. KAMEN ZAHVALNOSTI

Čitajući jednu knjigu naišla sam na ovu vežbicu, a ona podrazumeva da uzmeš jedan kamen i držiš ga u džepu ili na stolu i kada god ga uvidiš ili dotakneš izgovoriš ono na čemu si zahvalan/a. Ne mora to biti kamen, iskoristi ono što se tebi sviđa – narukvica, lančić, sat.. šta god! Lično sam koristila kamen koji mi je drugarica dala na poklon i njega sam stavljala pored jastuka pa kada bih otvorila oči njega bih prvo zgrabila. Za zahvalnost ti u početku može zatrebati podsetnik zato zgrabi ono što ti godi!


RAZLOZI ZA ZAHVALNOST

Kroz pisanje zahvalnosti, u nekom momentu pričiniće ti se da nemaš šta da navedeš. Um će ti biti prazan i to je u redu, jer do sada nisi obraćao/la pažnju na zahvalnost. Ako misliš da nemaš na čemu biti zahvalan/a, baci bliže pogled na ove blagoslove:

-jutros sam otvorio/la oči, topli krevet, mirišljava posteljina, miris cveća, sunce na obrazu, poziv prijatelja, zdravo i energično telo, porodica na okupu, omiljeni ukus sladoleda, ručak na stolu, za nove patike, za stare i udobne patike, što možeš da vidiš, čuješ, pričaš, hodaš, pevaš… Zahvalan/a možeš biti na: mestu na parkingu, popustu na kasi, osmehu koji ti je pružio stranac, pohvali ili komentaru, svojim snovima, omiljenoj pesmi koja se pojavi negde na radiju, čaši vode, zagrljaju, poljubcu, vremenu, slobodi, kreativnosti…

Vidiš li kako se javlja sve više i više razloga, zato se ona i naziva prečicom za čuda! A koliko li njih ima…


Kao što sam i na početku naglasila, zahvalna sam što ti mogu preneti svoje iskustvo i stvari koje mi služe da bi i ti napredovao/la. Sećam se svojih početnih koraka i kako vremenom zahvalnost sve više uplivava u moju svakodnevncu i koliko ona donosi zadovoljstva. Kada gledam nazad i kada gledam sada na život on je šareniji, topliji, obuhvatniji i bogatiji jer biram da izražavam zahvalnost. Nisi prazan/a kada uviđaš koliko imaš okolo sebe. A kada imaš sve, a ne vidiš da li si zapravo pun?

Nije zahvalnost tu da ti zamaže oči, da živiš po principu “Sve lepo i bajno” ili “Gledaj pozitivnu stranu”. Tu je da ti otvori oči. Da se sutra probudiš i imaš ono na čemu si se zahavalio juče znao bi čemu zahvalnost služi i postao bi svestan/a svojih blagoslova, a onda bi se uvek naginjao/la ka zahvalnosti!



Želim ti da sada sebi navedeš 3 stvari na kojima si zahvalan/a. Šapni mi! Ja sam ti kroz primere svoje navela, sada je tvoj red. Ne treba ti ništa da bi bio zahvalan/a, sem tvog izbora. Ne zaboravi da imaš život, imaš dah, imaš izbor to je itekako dovoljno za početak, zar ne?

„Mogu da budem ljut na Boga zbog onoga što nemam, ili zahvalan zbog onoga što imam“ – Nik Vujičić

Počni danas s jednom stvari i sutra nećeš znati s koliko češ završiti. Želim ti da iskreno spoznaš kolika je moć zahvalnosti i kako ti se može uvući po kožu, kako je možeš udisati i istinski živeti svakoga dana. Život sa zahvalnošću u srcu jeste život vredan življenja!


S odsjajem, Katarina

243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page