top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

Knjige koje menjaju pogled na svet | 5 knjiga vrednih držanja u rukama

“Osoba koja ne čita nema prednosti nad onom koja ne zna čitati”



Sjajni pozdrav dragi prijatelju, u susretu 64-tom međunarodnom Sajmu knjiga, neformalno poznatom kao praznik knjige predstavljam ti 5 omiljenih knjiga koje se nalaze u mojoj biblioteci i na samom vrhu omiljenih knjiga na koje sam imala prilike naiđi hodajući stazom čitanja već dugo, a koje su promenile moj pogled na svet i naučile me lekcijama vrednim za ceo život. Jedna stranica knjige te može naučiti lekcijom koja će ti služiti veoma dugo nakon zatvaranja iste. Nema ništa lepše od milozvučnog prelistavanja stranica, udisaja svežine koja boravi među stranama knjiga i reči koje se prikazuju pred tvojim očima što te nesvesno udaljavaju od vremena i prostora, e sve je to doživljaj koji knjiga pruža! Kako sama volim da čitam (i u prekomernim granicama hehe), više sam osoba koja voli da drži knjigu u rukama, nego da je čita online. Imati knjigu pred sobom stvarniji je doživljaj oživljavanja priče koja se zbiva od korice do korice. Kako sam krenula na fakultet, opsesija s čitanjem je minula, ali i dalje se prisećam s osećajem nostalgije perioda kada sam završila knjigu i odmah drugu uzela u ruke! Sada manje čitam ali ljubav prema knjigama i dalje treperi!

Kroz knjige sam naučila mnogo toga – družila se s novim rečima, promenila pogled na ljude i stvari, boravila u neko drugom vremenu, posetila naudaljenija mesta i imala uviđaj u tuđe svetove, misli i živote. Kaže se da onaj koji čita živi više života od onog koji ne i to je potpuna istina!

Knjiga kroz vernost i plemenitost postaje saputnik! Tvoj drug, rame za plakanje, pasoš, učitelj…

Vratila sam se unazad na neke knjige koje su imale najveći uticaj ne mene, snažno me dirnule i ostavile bogatijom nakon čitanja poslednjih redova. S tobom ih delim kako bi i ti otkrio/la nove svetove!


1. ZAŠTO SKAČEM (THE REASON I JUMP) – NAOKI HIGAŠIDA

Upoznaj malenog 13-ogodišnjaka Naoki Higašidu, zarobljenog na prvi pogled u autističnom telu bez mogućnosti govora, međutim ne daj da te to zavara jer iza njegove bolesti krije se blistavi, nevini um, toplo i iskreno srce ispunjeno željom da ti nacrta sliku o svetu gde se živi sa autizmom. I upravo to je poruka ove knjige jedan potpuno razmrdani, drugačiji svet se krije u ovome svetu, u osobama koje su autistične!


Ovo su jedinstveni memoari koji pokazuju kako autističan um misli, oseća, posmatra i reaguje na način koji malo ko od nas može da zamisli.



Od tako pametnog dečaka, kroz primesu inteligencije, moći približavanja takvog sveta nama, željom za pisanjem i puštanjem svog glasa svetu, a sve začinjeno dozom humora, Naoki će te odvesti na putovanje kroz njegov svet. Neizbežno je da ćeš na kraju morati imati i maramicu jer suze su neizostavne. Knjiga se završava pričom koju je on napisao i tu se da uvideti koliko mudrosti, razumevanja, toplote se krije u njemu a i svim osobama koje se nose sa autizmom. Ova knjiga jeste portal ka nečemu sasvim novom za nas koji ne doživljavaju takav pogled na svet. Uskoči i ti kao Naoki i zapitaj se šta se nalazi u njihovim umovima, a tek šta u srcima!


Kad sam bio mali, nisam ni znao da sam dete sa posebnim potrebama. Kako sam saznao? Tako što su mi drugi govorili da se razlikujem od svih ostalih i da je to problem. Sasvim tačno. Bilo mi je vrlo teško da se ponašam kao normalna osoba, pa čak ni sada još ne mogu da vodim pravi razgovor. Ne predstavlja mi teškoću da naglas čitam knjige i pevam, ali čim pokušam da s nekim razgovaram, reči naprosto nestanu. Naravno, nekada uspevam da izgovorim nekoliko reči – ali čak i one mogu da ispadnu potpuna suprotnost od onoga što želim da kažem!

2. REFEREN – ANDRIJA JOVIĆ

Već prilikom čitanja prve stranice ove poruke naićićeš na ovo: “Važno! Knjiga Refren predstavlja istinitu priču koju sam čuo od jedne osobe. Svi likovi i događaji u ovoj knjizi su stvarni, postojali su ili još uvek postoje. Nažalost priču nećete razumeti u potpunosti nakon prvog čitanja, a možda ni posle više njih. Ja je još uvek proučavam.”

Snažna, suptilna i nadahnjujuća priča o potrazi za odgovorima koje svako želi da sazna – i o retkima koji se usude da se otisnu na put ka njima.

I dobrano obrati pažnju na ovu poruku i imaj je na umu prilikom čitanja. Ova knjiga nije za svakoga, ili ćeš je zavoleti neizmerno ili ćeš je ostaviti. I nakon što sam je čitala po više puta sudaram se sa nejasnoćom. Ali postoji onaj brižni treptaj koji te vuče da je pročitaš i boraviš u tome neznanome, neotkrivenom a opet poznatom svetu! Ova knjiga je za one koji se pitaju šta je iza oblaka, iza zvezda, iza Univerzuma. Gde se kriju odgovori na bezbrojna životna pitanja koja se vrtlaju umom? Jedan red će te zbuniti, čitajući drugi red povezaćeš se sa istinom kroz treptaje tvoga srca. Definitivno jedinstvena, za putnike i tragače očaravajuća, za mislioce nezaobilazna.



“Hoćemo li se sećati? Hoće li postojati naš trag kroz nešto? Jedno znam. Šta god da od nas ostane, a ostaće, nastaviće dalje kroz neki drugi trenutak ostvarujući sebe. Svi napuštamo oblike. Kada se to dogodi, ne treb tugovati. Nema potrebe za tim. Postojali smo. Znali smo za nešto. Znali smo za jedni druge u trenucima kada je svet bio onakav kakvim smo ga zatekli. Možda smo mogli. Možda i nismo. Možda smo…”


Ostavljam ti jedno malceno parče priče, a u ostatak ćeš jednom zasigurno uroniti kada budeš bio/la spreman/a!

3. MAJSTORSTVO U LJUBAVI (MASTERY OF LOVE) – DON MIGUEL RUIZ

Moram ti pružiti nekoliko informacija o piscu pre nego li uhvatiš suštinu ove priče. DON MIGUEL RUIS rođen je 1952. u Meksiko Sitiju. Odrastao je u Tihuani. Odgajili su ga majka isceliteljka i deda šaman. Kad je imao 21 godinu, preselio se u Ameriku kod oca, don Miguela Ruisa. Završio je medicinsku školu i postao hirurg, ali se brzo vratio proučavanju porodične tradicije, učenja i isceljivanja koja su primenjivali stari Tolteci. Ko su Tolteci? Narod poznatiji kao “žene i muškarci koji poseduju znanje” prema antropolozima, ali oni su umetnici i naučnici koji su stvorili društvo da bi istraživali i čuvali duhovna znanja i tehnike starodrevnih predaka. Tako Don Miguel Ruiz širi znanje i mudrost starih Tolteka kroz njegove knjige, a jedna od mojih omiljenih jeste “Majstorstvo u ljubavi”. Naslov može zazvučati kao da je poruka knjige imati savršenu ljubav, ali nije tako. Ona te pokušava vratiti na onu nevinu i čistu dečiju ljubav koju si imao/la kao dete, a kako život stupa na scenu, ona se može lako izgubiti.

Život nije ništa drugo nego san, a ako smo mi umetnici, tada svoj život možemo stvarati s ljubavlju, pa će naš san postati umetničko remek-delo.

Optočena mudrošću i osvetljena željom da se spozna šta je zapravo divota ljubavi, kroz ovu knjigu možeš naučiti i promeniti pogled na ljubav, na patnju, na osobe koje si voleo/la ili i dalje voliš. Ima reči o strahu, emocionalosti, i emocionalnom isceljenju, ljudskim instinktima. Možeš dobrano naučiti o odnosima i vezama, kakve su one koje nas iscrpljuju, kako da negujemo odnose sa ljudima oko nas… Svako poglavlje odiše mudrošću i spokojom. Ovo je samo jedan biser mudrosti:


“Postojalo je razdoblje u našemu djetinjstvu kada je opraštanje bilo dio naše nagonske naravi. Prije nego smo se zarazili mentalnom bolešću, oprostiti bilo nam je prirodno i nenaporno. Bili smo naviknuti opraštati gotovo odmah. Dvoje se djece igra i počnu se tući i udarati, a onda u plaču otrče svako svojoj majci. »Ona me udarila!« Jedna majka ode na razgovor drugoj majci. Njih se dvije jako posvađaju, ali pet minuta poslije dvoje se djece igra zajedno kao da se ništa nije dogodilo. A majke su se zamrzile zauvijek. Nije riječ o tome da bismo trebali naučiti to kako opraštati, jer smo se rodili sa sposobnošću opraštanja. Ali, pogodite što se dogodilo? Naučili smo se ponašati na suprotan način i tako smo se ponašali cijeli život, a sada nam je oprostiti jako teško.”



Imaš ovu knjigu u PDF-u. Topla preporuka da proučiš rad Don Miguela Ruiza i ukoliko se zanimaš za usavršavanjem, razumevanjem života i da kvalitetno ideš kroz svakodnevnicu baciš pogled i na njegove ostale knjige – 4 sporazuma, Moć ljubavi, 5 sporazum…

4. VELIKA ČAROLIJA (BIG MAGIC) – ELIZABET GILBERT

Spremi se za eksploziju redefinisanja kreativnosti, talenata, umetnosti, inspiracije… Ova knjiga je stacište svežine i mudrolija od strane Elizabet Gilbert, poznate spisateljice knjiga “Jedi, moli, voli”. U ovoj knjizi ona ti poverava svoj pogled na to da li je kreiranje=patnja? U kojoj korelaciji su zarada i stvaranje? Šta budi kreiranje? Šta su ideje? I mnoštvo pitanja i pogleda na koje nailaziš putem kada upotrebljavaš svoje talente, a koje smo tokom istorije iskrivili.

"Dakle, verujem da je to ključno pitanje od koga zavisi čitavo kreativno življenje: Imate li hrabrosti da iznesete blaga koja krijete u sebi? Vidite, ja ne znam šta se u vama krije. Nema načina da saznam tako nešto. Možda i sami jedva to znate, mada podozrevam da ste uhvatili neke bleske. Ne poznajem vaše sposobnosti, težnje, žudnje, tajne talente. No svakako je nešto čudesno skriveno u vama. Kažem to potpuno pouzdano jer slučajno verujem da smo svi mi pokretni magacini skrivenog blaga. Verujem da je to jedan od najstarijih i najvelikodušnijih trikova koje univerzum stavlja pred ljudska bića, kako na svoje zadovoljstvo, tako i na naše: univerzum zakopava neobične dragulje duboko u sve nas a onda se povuče i gleda možemo li da ih nađemo. Lov na te dragulje to je kreativno življenje. Hrabrost da se uopšte krene u taj lov – to je ono po čemu se razlikuju obično postojanje od onog čarobnijeg. Čest, iznenađujuć ishod tog lova to je ono što ja nazivam Velikom Čarolijom."



Pružajući nam primere iz sopstvenog života uči nas da strahove ostavimo iza sebe a kreativnost držimo čvrsto ispred sebe!

5. DNEVNIK ANE FRANK – ANA FRANK

Verujem da ne postoji osoba koja nije čula za ovu knjigu. Šta može učiniti jedna devojčica sa hrabrim srcem i olovkom u ruci? Dotakne mnoga srca zasigurno! Za pojedine najpoznatija žrtva Holokausta, za mene najhrabrija devojčica na svetu! Njena čistota, dobrostivost i razdragani pogled na svet u najsurovijim momentima koje se zbivaju u njenom životu prelivaju se u njen dnevnik! Naćićeš se u periodu Drugog Svetskog rata, kada strah tutnji na svačijim vratima, a nada za bolje sutra leži čvrsto zakopana u nemim dubinama. Između listanja stranica probudićeš ponovo živote jevrjeskih porodica, prašnjavo sklonište i nedaće koje su zadesile čovečanstvo ali takođe i nadu i ljubav koje se kuvaju zajedno u danima ove zadivljujuće priče. Evo šta je Ana u dnevniku napisala:


“A čak i da nemam talenta za pisanje knjiga i novinskih članaka, uvek mogu da pišem za sebe. Ali ja želim da postignem više od toga. Ne mogu da zamislim da živim kao mama, gospođa Van Dan i ostale žene koje gledaju svoja posla, a onda budu zaboravljene. Moram da imam još nešto sem muža i dece čemu ću da se posvetim!... Želim da budem korisna i da pričinjavam zadovoljstvo svima, čak i onima koje nikad nisam upoznala. Želim da nastavim da živim čak i nakon smrti! Baš zato sam zahvalna Bogu što mi je dao ovaj dar, koji mogu da koristim da razvijam sebe i sve u meni! Pisanjem mogu „stresti“ sve svoje brige. Tuga nestaje, a raspoloženje raste! Ali, to je veliko pitanje. Hoću li ikada moći da napišem nešto veliko? Hoću li ikada postati novinarka ili pisac?”


Svojom razboritošću obznaniće ti da se može zaljubiti i u beznađu, uživati i u mukama, biti hrabar i živeti i nakon smrti! Čitanjem njene knjige bićeš jedna od osoba koja je doprinela u ostvarenju njenog sna – da postane pisac! Krasno, zar ne?



"Kako je divno to da niko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svet činiti boljim."

Nadam se da će ti ove knjige biti od velike pomoći u tvome životu, ali više od toga priče koje čine knjigu živom jesu zapravo ljudi koji ih stvaraju. Nisu knjige te koje nam pružaju zadovoljstvo, već životi od kojih su priče nastale! Ne inspirišu priče ljude, već priče su te koje nastaju kao inspiracija nastala od života ljudi! Svaka stranica jedne knjige može biti sačinjena od bezbroja godina nečijeg života. I upravo tu podrhtava magija, ona koja čini da se život pretoči u reči, da se otvori knjiga, da se zavuče među redove, pročačkaju svake stranice i naposletku da se taj tračak života i zatvori, ostajući skriven sve dok neko ponovo ne otvori knjigu!

Koju knjigu ćeš ti otvoriti? Nadam se da ćemo se sresti na sajmu! ;)

S odsjajem, Katarina

784 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page