top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

Kako da kreiraš vision board? | Korak bliže ka ostvarenju snova

Updated: Aug 3, 2019

Za dvadeset godina, bićete više razočarani stvarima koje niste učinili nego stvarima koje jeste. Zato isplovite iz mirne luke. Istražujte. Sanjajte. Otkrijte.

- Mark Tven

Sjajni pozdrav, dragi prijatelju, na samome početku želim da ti uputim čestitke. Zašto? Čitajući ovaj post, veoma je jasno da si načinio/la korak ka ostvarenju svojih snova. Da bismo mogli da razaznamo šta nam je u glavi, a šta nam je zaista u srcu i šta je ono što želimo od sebe potrebno je da svoje misli, ideje, snove i željice bacimo na papir. Jedan od kreativnijih načina za to (a ko još voli da gleda bezbojni, poduži spisak ciljeva u nekoj sveščici?) jeste kreiranje VISION BOARD-a.


Ako stremiš ka svojim snovima, znaš da si jedina osoba odgovorna za njihovo ostvarenje, kreiranje vision board-a bi bio odličan početak na tome putu.

Šta on predstavlja? Najjednostavnije rečeno – tvoja vizija života prikazana kroz sličice. Snovima pružamo više prostora da dišu kada ih ne držimo u umu, već ih prebacimo na opipljivu površinu.

Zato možeš da se odlučiš kakav vision board želiš – na panou, na mobilnom (kao pozadina), da li će se odnositi na period od 5 ili 10 godina, želiš li da ga sastaviš sa prijateljem ili sam/a? Mogućnosti ne manjkaju na mestu gde su zabava i kreativnost gosti!


Ako stremiš ka svojim snovima, znaš da si jedina osoba odgovorna za njihovo ostvarenje, ovo bi bio odličan početak na tome putu, zato zgrabi beli pano, fotkice, lepak, makaze, bojice, markere i prioni na posao!



Budi što specifičniji/a!


Prilikom kreiranja vision board-a obrati pažnju da budeš što specifičniji. Baci oko na sitne, a značajne detalje koje neki snovi mogu sadržati. Pođimo od mog primera, u narednih 5 godina želim da diplomiram. Umesto da stavim samo sličicu neke diplome, uzela sam konkretnu fotku diplome koju ću dobiti i na njoj umesto nečijeg drugog imena postavila svoje. Shodno tome, želiš da završiš kurs za frizera, engleski jezik, Excel, što god postavi svoje ime na taj sertifikat. Želiš letnju praksu? Uzmi sliku mejla sa Google-a i ispiši mejl gde si primljen/a, skini sliku sa neta i zalepi godinu/mesec kada je želiš. Želiš stipendiju, novčani priliv? Stavi sliku računa sa specifičnim novčanim iznosom. Jedan od bezbroj primera. Zato obrati pažnju kako bi mogao/la ti da usitniš svoje želje i ugledaš šta one sadrže a šta bi mogao/la da iskoristiš za vision board.



Isto tako, kako ti ceo vision board ne bi bio zalepljen fotkama najrazličitijih mesta koje želiš da proputuješ u ovome životu (osim ako ti tako ne želiš) napravi kolaž od nekoliko sličica i nju iskoristi kao jednu da sačuvaš prostora. Evo kako sam ja to učinila:

Takođe sam dodala i sliku sa bezbroj pečata na pasošu, kao otvorena vrata za bezbrojna mesta.



Oslobodi prostor kroz kolaž

 

U procesu stvaranja i zaživljavanja daj mesta osmehu, slobodi, miru, kreativnosti, radosti… Uživaj dok stremiš ka planiranome! Tvoj je papir beo da bi ga obojio/la svojim bojama, nitima autentičnosti i notama odvažnosti!

 

KRATKI TOPLI SAVETI:

  • Posmatrajući zaživljavanje vision boarda, može se uočiti da se sastoji od dela gde biramo koje su naše istinske želje i praktičnog gde lepimo, seckamo, kombinujemo… Zato izdvoj jedno mirno posle podne i razmisli koji snovi te najviše svrbe i koje želiš da vidiš ostvarene.

  • Fotke možeš ponaći u novinama ili na netu, gde možeš naići na konkretnije fotke. Neki od sajtova su: Pinterest, Tumblr, We heart It, Pixabay, Unsplash…

  • Ukoliko odabrane fotke imaju belu pozadinu, uokviri ih crnim ramom pre kopiranja – lakše ćeš ih seckati.

  • Za editovanje fotki ili kolaže možeš koristiti praktičan Online Editor – Be Funky.

  • Svoje master delo postavi na vidno mesto kako bi se neprestano motivisao/la!

  • Čekiraj ovaj video – https://www.youtube.com/watch?v=GriZtzDbArY (Mimi Ikonn – How To Make Your Dreams/Goals A Reality) ukoliko ti je potrebna pomoć da svoj proces pretvaranja snova u realnost olakšaš!

Ne zaboravi da MOŽEŠ što god POŽELIŠ. Snovi peckaju, komešaju se, ne daju ti da spavaš. Znaš li zašto? Šapuću ti da granice ne postoje. Jednom na papiru, jednom u stvarnosti. Oni ne kucaju na vrata, sam/a ih moraš otvoriti, a ona su uvek otvorena za one koji svakodnevnim izborima streme ka ostvarenju svojih snova!


Svi vaši snovi mogu postati stvarnost – ukoliko imate hrabrosti da ih sledite.

-Volt Dizni

Želim ti mnogo uspeha u ostvarenju tvojih najvećih snova!

S odsjajem, Katarina


Imaš li ti neki savet za stvaranje vision board-a? Slobodno baci komentar!

93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page