top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

Favoriti meseca | Oktobar 2019

„Humanity is the best religion for human beings as we all have come as human beings; so our first duty is to attain humanity and practice humanity by giving love, ensuring peace and having self-control.”


Sjajni pozdrav, dragi prijatelju. U današnjem tekstu želim da te upoznam sa Gretom Tunberg, 16-ogodišnjom devojčicom koja svojim delima menja svet na bolje, da te usmerim na korisne adrese i doprinesem kroz neke svoje novitete s kojima sam okružena u poslednje vreme i koje mislim da zaslužuju tvoju atenciju makar i na časak.


Sve što s tobom delim jeste kako bi ti na neki način izmamilo osmeh na lice, kako bi te podstaklo na razmišljanje ili poboljšalo život… Zato kada uvidiš nešto što ti je zapalo za oko istraži i ti, jer najbolje znaš ti za sebe da li ti se nešto dopada ili ne.

Ovo su stvari o kojima želim ja pričati sa prijateljima, živeti i koristiti zato se nadam da ćeš i ti pronaći nešto za sebe!

“Veliko zadovoljstvo nastaje deljenjem!”


1. MISAO IZ KNJIGE "RAZGOVORI S BOGOM" – Nil Donald Volš

Misao iz knjige glasi: “Zaokreti i krivine koje mislimo da nas skreću sa staze kojom idemo uopšte nisu skretanja već najbrži put ka ono gde želimo da budemo – inače ne bismo tim putem krenuli.”

Želela bih kroz ove reči da te podsetim da i kada se dogodi nešto loše, kada smatraš da si oštećen za nešto, da ti je učinjena nepravda, nije li možda to prekriveni blagoslov zapravo? Ukoliko bi tako posmatrao/la stvari to bi i video/la u takvim situacijama. Neminovno je da sami biramo kako gledamo na stvari koje nam se dešavaju. Možemo biti ljuti, a da nam život zapravo sprema nešto potpuno divno iza tog “negativnog” događaja i da se onda samo fokusiramo na to kako nas život gazi pa ne uviđamo blagoslov koji nam pruža. Šta ako neko prijateljstvo se završava da bi neko novo zapravo krenulo? Šta ako danas izgubimo nešto značajno, da bi nam sutra bilo dano to isto ali mnogo bolje? Šta ako izgubimo posao da bi sutra naišli na uspešniji? Šta ako uđemo u pogrešan autobus i završimo na lepšem mestu? Za svakoga ova misao ima drugačije značenje, za mene je ta da se blagoslov krije u svakoj situaciji jer ja biram da tako gledam na stvari – kao lekcije kroz koje učim i rastem.


Kako tebi zvuči ova misao? Meni je bila neophodna i zato želim da je podelim jer je možda još nekome potrebna kao podsetnik! Podsetnik da je to čudna igra života koja nam može biti najveća lekcija kojom nas on uči. Iz ovoga se rađa i strpljenje i zahvalnost i razumevanje. Nije događaj ono što te dotakne već tvoj pogled na taj događaj! Razmisli o ovome i sledeći put znaj da kada smatraš da si uskraćen za nešto zapravo bivaš nagrađen. Nije to iluzija ili zabluda, već izbor da na taj način gledamo na život. To ne znači ignorisati problem, ne ispoljavati emocije i sl. već uvideti širu sliku i samim tim gledanjem dolazi do činjenja izbora koji nas usmeravaju na shvatanje da problem ne moramo gledati kao na problem, da skretanje sa puta nije pogrešno već upravo suprotno prečica koja nas odvodi do destinacije i onda nema govora o guranju problema ispod tepiha. Vežbaj takav pogled na životne okolnosti i uvidećeš čari života!

Dobro razmisli i milion puta dok ne shvatiš, pročitaj rečenicu:

Ne verujemo u ono što vidimo, već vidimo ono u šta verujemo!


2. ECOSIA – Internet Pretraživač

Brineš se za planetu Zemlju? Želiš da doprineseš na bilo koji način? Počni sa Ecosiom! To je Internet pretraživač koji većinu svog profita troši na sadnju drveća širom sveta! Rado te pozivam da lako i brzo skineš ovaj pretraživač i njegovom upotrebom zasadiš i ti po koje drvo. Već je široko poznata tragedija koja se zbila u Amazoniji, ali to je samo jedan deo planete koji gori, nažalost nije jedini. Koliko je nama potreban duboki uzdah toliko je i Planeti potrebno da diše, a nije na nama da joj to onemogućimo, već suprotno od toga. Ukoliko smatramo da su naši svakodnevni izbori koji donosimo beznačajni za pomoć drugima, moramo se prisetiti da se od jedne slagalice ne može videti cela slika i da je i ta jedna bitna za formiranje cele slike! Ne možemo se samo pretvarati da klimatska promena nije pojava, kako sama Greta Thunberg (sa kojom ću te kasnije upoznati) kaže:

"Change is coming, whether you like it or not. "

Najlakše je misliti da si beznačajan/na i da sediš skrštenih ruku. Ako već dovoljno vremena visimo na internetu, mrežama, onda neka ti Ecosia bude pri ruci i prvi izbor kada želiš da pretražiš nešto. Lakše ne može biti.


3. GRETA THUNBERG – Klimatska aktivistkinja

Upoznaj se sa 16-ogodišnjom devojčicom koja se jednog petka u novembru 2018. umesto odlaska u školu uputila ka švedskom parlamentu i u rukama držala plakat sa natpisom “Školski štrajk za klimu”. Ova mlada Šveđanka privukla je pažnju mladih, odraslih, medija… Kao rezultat toga uspela je da okupi sve više i više ljudi, pogotovo mladih koji štrajkuju zarad naše planete Zemlje kako bi uveli u svest mnogobrojnih ljudi da klimatske promene jesu pojava i činjenica, a ne nešto za šta biramo da verujemo ili ne! A onima koje kaže da treba da ostane u školi poručuje: “Ne možemo učiti za budućnost koju nemamo”. Govorila je u parlamentu EU-a, gde je kroz reči pokušala ukazati na delanje. U jednom je trenutku i sama zaplakala (zamisli sebe kao 16-ogodišnjaka pred svim važnim EU liderima i perosnama u jednoj sali! A zamisli kako bi drugačija slika izgledala da je situacija obrnuta, da odrasli decu uče i pozivaju na pokret!). Ostavljam ti link da pogledaš i sam/a i poslušaš njen govor. Izabravši da ne putuje avionom, kako bi svoj štrajk proširila u Americi, ova mlada devojka plovila je do Amerike jahtom koja ne emituje nikakve štetne gasove po planetu, takođe je izabrala biti vegan i primerom pokazuje kako i šta činiti da sačuvamo naš dom. Ova devojčica je takođe nominovana za Nobelovu nagradu za mir, a to itekako i zaslužuje!

"Why should I be studying for a future that soon will be no more, when no one is doing anything whatsoever to save that future? And what is the point of learning facts within the school system when the most important facts given by the finest science of that same school system clearly means nothing to our politicians and our society?

Today we use 100 million barrels of oil every day. [...] There are no rules to keep that oil in the ground. So we can't save the world by playing by the rules. Because the rules have to be changed. Everything needs to change. And it has to start today.


4. NEPOVRATNA PESMA – Mika Antić

Ovu pesmu sam nedavno pročitala i morala sam je ovde dovesti i tebi da je pročitaš. Pesma za sanjare, za one koji ne žele da stoje u mestu već krenu, napred ka svetu.


Nikad nemoj da se vraćaš, kad već jednom u svet kreneš

Nemoj da mi nešto petljaš

Nemoj da mi hoćeš-nećeš.

I ja bežim bez povratka.

Nikad neću unatrag.


Šta ti znači staro sunce, stare staze, stari prag?

Tu je ono za čim može da se pati

Tu je ono čemu možeš srce dati.

Al' ako se ikad vratiš, moraš znati tu ćeš stati i ostati.

Očima se u svet trči

Glavom rije mlako veče

Od reke se dete uči ka morima da poteče.


Od zvezda se dete uči da zapara nebo sjajem.

I od druma da se muči vijuga za beskrajem.

Opasno je kao zmija, opasno je kao metak

da u tebi večno klija i ćarlija tvoj početak.


Ti za koren nisi stvoren

Ceo svet ti je otvoren.

Ako ti se nekud žuri, stisni srce i zažmuri.

Al' kad pođeš - nemoj stati

Mahni rukom. I odjuri.

Ko zna kud ćeš.

Ko zna zašto.

Ko zna šta te tamo čeka.

Ove su želje uvek belje, kad namignu iz daleka.

Opasno je kao munja, opasno je kao metak

da u tebi večno kunja i muči se tvoj početak.


Ti si uvek krilat bio, samo si zaboravio.

Zato leti. Sanjaj. Trči.

Stvaraj zoru kad je veče.

Nek od tebe život uči da se peni i da teče.

Budi takvo neko čudo što ne ume ništa malo, pa kad kreneš - kreni ludo, ustreptalo, radoznalo.

Ko zna šta te tamo čeka, u maglama iz daleka.

Al' ako se i pozlatiš, il' sve teško, gorko platiš, uvek idi samo napred.

Nemoj nikad da se vratiš.

"Ko zna šta te tamo čeka, u maglama iz daleka"

5. POLITIKIN ZABAVNIK – Časopis

Časopis koji sam kupovala redovno u osnovoj školi bio je ovaj. Kada sam malo odrasla nekako je prestao biti redovno štivo. Ali on je namenjen za sve od 7 do 107, sećaš li se? Nedavno sam nabasala na arhivu ovih časopisa, tako da se mogu čitati online. Sve stare brojeve možeš čitati tamo, a novi se objavljuju sa mesec dana zakašnjenja!


Prvi broj ovog časopisa datira čak iz 1939. godine! Prošetaj kroz rubrike Verovali ili ne, Jeste li već čuli da, Hogar strašni, Ma šta kažeš, Enigmatika… (Link do arhive). Obogati svoj um vrednim, zanimljivim, korisnim činjenicama, saznanjima, ljudima, pričama kroz ovaj srpski “superbrend” tako proglašenim još od 2006. godine.



Evo gac, ovo su moji favoriti meseca oktobra! Nadam se da si uživao/la čitajući, jer ja jesam pišući!


Do ponovnog susreta želim ti da blistaš!

S odsjajem, Katarina

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page