top of page
  • Writer's pictureKatarina Bucu

Boravak u domu tokom studiranja | Lično iskustvo

"Dom nije mesto, već osoba."


Sjajni pozdrav, dragi prijatelju, na početku studiranja dolazimo do razmatranja mnogobrojnih pitanja. Tu je pre svega izbor fakulteta, samim ti i lokacije studiranja, a onda između ostalog na površinu ispliva i pitanje: „Dom ili stan?“


Na odabir mesta boravka prilikom studiranja dakako utiču mnogobrojni faktori. U početku sam mislila da u domu neću moći da učim, jer učenje u čitaonici sa ostalim studentima i nije toliko efektivno za štrebera koji uči naglas. Pomislila sam da dom i nije mesto za mene i više sam težila ka stanu iz nekih svojih izmišljenih mišljenja i neproverenih teorija.

Ako si brucoš koji se suočava sa ovom situacijom, želiš da saznaš kako to izgleda i dobiješ odgovor na čuveno pitanje koje kruži među radoznalim novajlijama: „Kako je u domu?“ – nastavi čitati.


PRVI SUSRET

Kao student Ekonomskog fakuleta u Novom Sadu, aplicirajući za dom, nestrpljivo sam čekala da vidim gde će me smestiti. Od mnogobrojnih domova, kada god sam pitala nekoga „A koji je najbolji? ili Kako ti se domovi čine? na „lošem“ glasu su bili Bajić i Vlahović, domovi koji se nalaze u okviru studentskog grada. Stavljam to „loše“ pod znacima navoda jer uglavnom sva ta šaputanja koja lebde u vazduhu uopšte ne moraju biti istinita kada ih osetiš kroz svoje iskustvo. Mišljenja variraju od osobe do osobe, kao i stil i ukus. Ali kakva sam ja bila, obazirala sam se na navedene glasine i žarko želela da ne budem ja ta koja će boraviti u ijednom od tih domova.

Kako je Univerzum načuo moju želju, dobih ja mesto u domu „Živojin Ćulum“ poznatiji još kao A dom (I kategorija), koji se nalazi pokraj Limanskog parka, na 15-ak, 20-ak minuta od kampusa. Još uvek se sećam prvog susreta sa domom, kada se vršio upis i kada nismo bili obavešteni o tome da je neophdno imati i svoje male fotografije (kao za ličnu) prilikom upisa, pa smo tako moja sestra i ja morale na brzinu da pronađemo neki foto studio i nabavimo ih. Tako da, evo prvog saveta, ukoliko nije istaknuto, ti ipak imaj u svom novčaniku ili faskcikli sa ostalom papirologijom svoje fotke, zatrebaće ti!


SOBA 323

Nakon upisa, dolazi do dodele sobe i utvrđivanja pravila i potpisivanja dokumenata, dodela ključeva i sl. sve to zajedno sa upravnikom doma. Soba koju smo moja sestra i ja dobile jeste ona koja se nalazila na trećem spratu. Pomislila sam da svaka soba ima svoju malu terasu, međutim to nije slučaj sa sobama na trećem i četvrtom spratu. (Dodatne informacije o domovima možeš pročitati na sajtu: http://www.scns.rs/?page_id=188) Kako jeste naporno penjati se sa koferima na treći sprat, a lift ni da spomenem da ne postoji, za sledeću godinu razmatram niže spratove. A tebi savetujem da i ti odabereš prvi i drugi sprat, ukoliko ne želiš da se bakćeš sa previše stepenica, ukoliko imaš mogućnosti za to.

Kako izgleda soba? Smatram da je velika prednost za mene bila to što sam za cimerku imala svoju sestru bliznakinju i samim tim postoji osećaj da ima i više prostora u toj malenoj sobi. Na primer, nisam imala potrebe da delim ormar na njenu i svoju stranu, isto i za mesto u kupatilu, kao i ostale stvarčice. Tako da mogu jedino pričati iz svog iskustva, bez iskustva sa upoznavanjem i deljenjem sobe sa do sada nepoznatom osobom.

U sobi možeš pronaći ogroman ormar kao i jedan običan kuhinjski element u tako da nazovemo „predsoblju“ ili prostoriji gde prvo ulaziš s vrata. Pored nje postoji još kupatilo, koje je veoma malo i ima osnovne stvari – tuš, labavo, toalet i ogledalo i najveća prostorija je ona u kojoj se nalaze dva kreveta, dva radna stola i dve police. Kao što sam napomenula neke sobe imaju terase neke samo prozore.


Sobu možeš da dekorišeš kako želiš. U početku, dom mi nije delovao kao prijatno mesto, nisam imala osećaj da mi pruža toplinu i sigurnost. Zato sam zajedno sa sestrom dekorisala sobu kako bi se osećale prijatnije. Okačile smo vision board ispred radnog stola kako bi se motivisale da učimo, lepile leptiriće od papira na prazne i bele zidove. Okačile zavese, dekorisale police i nabacale jastuke i šarenu posteljinu! Unesi i ti svežinu i boje u svoju sobu kroz dekoraciju!


MANE

Ovde ću ti istaći šta je ono što mi se učinilo prigodnim, a šta je ono što me nije toliko oduševilo, a na šta nisam mogla naići sve dok nisam sama i iskusila.


1)HLADNOĆA - Neka od mana jeste, što kada na vrata banu hladniji meseci, hladno će ti biti i u sobi. Barem je meni bilo. Radijatori nisu dovoljno grejali, pa jedna mala grejalica je morala da se nađe u sobi. Biće ti od velike pomoći kada naiđe zima. Kao i topla odeća naravno. Ovo može zavisiti i od toga na kome si spratu, niži su topliji, kako se penješ tako biva hladnije.


2)PRAŠINA – Već prilikom prvog ulaska u sobu nju je bilo neophodno dobrano očistiti. Nije da će te ona čekati spremna i očišćena, tako da je to bio moj prvi posao prilikom useljenja. Ne zaboravi da poneseš krpe, metlu, sredstva za čišćenje, sve će ti to trebati. Ono što je za mene isto nepodnošljivo bilo jeste konstantna prašina koja se skuplja po podu. Za mene nije bilo svrhe imati tepih jer bih ga morala usisavati barem 2 puta dnevno upravo zbog tolike prašine. Ne znam odakle se stvara, ali svaki dan metla u ruke!


3)MESTO - U slučaju ovog doma, lokacija može biti mana. Potrebno je 20-ak minuta za dolazak do kampa, za osobu kojoj ne smeta pešaćenje i uživa u njemu, ovo mi nije predstavljalo problem, sem kada bih morala ići do menze na obrok, pa sam uvek išla samo na ručak i večeru usklađujući ih sa časovima predavanja, dok bih doručak preskakala jer bih gubila sat vremena da idem i ponovo dođem u dom, pa onda odem na predavanje!


4)MIR - Takođe mana može biti, što i nije toliko glasno i metežno mesto. Po hodnicima i nema toliko studenata, žurke su tu i tamo i ta mirnoća za nekoga može biti prepreka pri doživljaju studentskog života!


5)MUZIKA – Ovde pre svega mislim na muzičku sobu koja se nalazila na mom spratu i iz koje neprestano zabruji po koji instrument. Zvuci klavira, trube, klarineta toplo će te dočekati već pri samom prilasku domu. Za neke ovo može biti smetnja, međutim meni nije toliko uprkos tome što sam bila tik do muzičke sobe!


6)KUHINJA – Jedan od velikih nedostataka za mene jeste to da ne postoji jedan odvojen deo za kuhinju, dakle bez sudopere, nekog mini šporeta i sl. Samo jedan kuhinjski element gde možeš postaviti svoje stvari.



PREDNOSTI


1)ČITAONICE - Hajde da vidimo dobro u ovome, pre svega za mene jesu to bile male čitaonice. Na trećem spratu postoje dve male čitaonice sa po dva, tri radna stola. Kada zakucaju ispitni rokovi, vazduh u njima zagusti, međutim ovako za jednog štrebera koji svakodnevno uči i to naglas, one su bile prednost jer nije bilo mnogo ometanja i mnogo osoba, tako da se može veoma lako učiti u periodima kada nema rokova. Svaki sprat ima po 2,3 čitaonice, negde veće negde manje, a kada želiš sam da učiš obiđi sve dok ne naiđeš na neku praznu! Takođe postoji i soba sa računarima, koju ja iskreno nisam koristila jer sam tek na kraju saznala za nju!


2)TOPLINA - Prijatnost i ljubaznost od strane ostalih studenata, obavezno „Ćao“ prilikom prolaska kroz hodnike je ono što me je dirnulo takođe!


3)MIR I LOKACIJA - Moram svrstati i u prednosti lokaciju i mir jer ako uživaš u prirodi Limanski park je nezaobilazno mesto da dođeš do doma,uvek ćeš prolaziti kroz njega kako bi došla do njega, a takođe i mir koji vlada je velika prednost ukoliko si fokusiran na učenje!

4)JEDAN CIMER – Jedna od najvećih prednosti bi itekako mogla biti ta da svoju sobu deliš samo sa jednom osobom, dok u nekim domovima postoje drugi slučajevi. Isto tako imaš svoje kupatilo unutar sobe, koje ne moraš da deliš, sem sa cimerom.


5)SOBA ZA DRUŽENJE – ovo je soba koja se nalazi u prizemlju, kada uđeš odmah desno, vidi se prilikom ulaska u dom. Tu imaš tv, lejzi begove, stočić i lepo je dekorisana i uređena. Pronaćićeš po kojeg studenta koji gleda Slagalicu, ili sportske utakmice!


6)PARKING – na parkingu ispred doma, možeš uvek naći mesto za parkiranje. A i po koji taxi ukoliko ti zatreba.



PAR SMERNICA

  • PRODAVNICE - U blizini doma se nalazi veliki Mercator centar kao i još jedna Maxi prodavnica. Ono što je meni bilo pomalo nevoljno jeste što sam morala tegliti svaki put balon vode od 6l do doma, jer su prodavnice na 10-ak minuta.

  • AUTOBUSI - Tu je odmah i autobuska stanica, ispred Maxi-ja, veoma je lako i brzo stići do autobuske jer se samo krećeš bulevarom Oslobođenja, dakle samo pravo! A autobusi su veoma česti. Cena karte je 65 dinara, i obrati pažnju na sve autobuse sa brojem 74,76,78, 4, s njima možeš stići do doma i od doma do autobuske (naravno nisu jedini).

  • CENA – Mesečna cena doma I kategorije iznosi 1.860,00 dinara. Dok su domovi II kateogrije oko 1400 dinara, ne bih znala egzaktan iznos. Sve dodatne informacije potraži na sajtu Studentskog centra Novog Sada: http://www.scns.rs A mesto gde odlaziš da plaćaš dom jeste u službi smeštaja koja se nalazi u kampsu, odmah kod domova Vlahović i Bajić.

  • PRANJE VEŠA – pranje veša se naplaćuje i košta oko 300 dinara, s tim da veš moraš nositi u službu smeštaja, jer je to mesto previđeno za pranje i ideš po njega da ga pokupiš. Ja se nisam bakćala s ovim, jer bih ga prala kod kuće, kada bih išla često vikendima.

  • ZADRŽIVANJE MESTA U DOMU – Ono što je mene pomalo zbunjivalo jeste to kako funkcioniše zadržavanje mesta u domu. Prvo sam mislila da se trebaš odjaviti kada završiš s obavezama za faks, pa ponovo konkurisati za narednu godinu, međutim to nije slučaj. Kada završiš prvu godinu i želiš i mesto u drugoj godini, plaćaš dom i tokom letnjih meseci (jul i to do 15. jula jer je do tada i dozovoljen ostanak u domu, ukoliko želiš da produžiš boravak do 15. uz obaveštenje upravnika, a ako ne onda ostaješ do 05. jula koji je zadnji datum za boravak ukoliko ne želiš da produžiš za još 10 dana. Od 15. 07. pa do 23. 08. boravak u domu nije dozvoljen po standardnoj ceni, već se plaća po ekonomskoj koja iznosi preko 10.000, tačan iznos ne znam. Zatim plaćaš avgust (dakle, par dana u avgustu), septembar i oktobar, kada pri kraju meseca konkurišeš ponovo za ostanak u domu za koji imaš rok do 15 novembra, da konkurišeš. Ukoliko ispunjavaš uslove možeš ostati i nakon 15. novembra a ako ne moraš se iseliti. Posavetuj se i sa osobljem u službi smeštaja ukoliko ti nije najjasnije ili pitaj nekog starijeg u domu.

  • PROCES ISELJENJA IZ DOMA – Lično, ja sam se iselila iz doma odmah nakon što sam završila sa obavezama na faksu, već u junu, iako sam mogla boraviti još do jula. Veoma je bitno da pre nego što spakuješ sve stvari i kreneš, sobu i očistiš. Obrišeš sve i skloniš sve svoje stvari. U mom slučaju, susrela sam se sa spremačicom koja je zahtevala da soba bude pod konac. Tako da sam morala veoma dobro sve da počistim. Nakon toga ona će popuniti neki obrazac koji dobijaš prilikom useljenja u domu, dakle još na početku i kada se dogovoriš sa upravnikom da se želiš vratiti onda si slobodan. U mom slučaju upravnik nije bio tu, pa sam sa osobljem koje radi na recepciji to rešila.

Boravak u domu za mene jeste bilo prijatno iskustvo i nije to toliko bezveze ili loše koliko se može zamisliti. Možeš veoma dobro da uštediš boraveći tu, jer nemaš potrebe bakćati se sa računima i sl. Uvek možeš, ukoliko ti se ne sviđa i potražiti nešto drugo za sebe. Međutim preporučila bih ti da dopustiš sebi da uvidiš kako izgleda boravak u domu, pre nego što oformiš neke stavove iz pričanja i slušanja tuđih priča. Drago mi je što nisam toliko navaljivala boraviti u stanu i što sam se opredelila za dom dokazujući sebi suprotno. Da mogu da učim. Da mogu da imam prijatnu sobu. Da mogu uživati u domu.


Ovo je svega što sam mogla da se setim, a što bi meni poslužilo da sada krećem i ja ka novom okruženju. Volela bih da sam mogla da pročitam neki ovakav tekst pre nego što sam ja krenula, zato i sa tobom delim svoje iskustvo i priče!

Nadam se da ti je došlo od velike pomoći ovaj moj vodič i želim ti prijatan boravak u domu!


S odsjajem, Katarina

751 views0 comments
bottom of page